Dit is het CDJA

Bij het CDJA combineren we politiek met gezelligheid. Ons motto is niet voor niets “Party & Politics”. Tijdens onze 2-daagse congressen nemen onze leden actief deel aan het bepalen van onze koers. We bieden inspirerende sprekers, ontmoetingen met leden uit het hele land en natuurlijk een geweldig feest! Maar dat is niet alles!

We organiseren ook andere landelijke activiteiten en buitenlandreizen die jouw betrokkenheid bij de nationale en internationale politiek vergroten. Daarnaast kun je door het hele land lokale afdelingen vinden, wat betekent dat er altijd wel een in de buurt is. Deze afdelingen organiseren activiteiten, waardoor je een breder netwerk opbouwt van politiek geïnteresseerde jongeren in jouw omgeving.

Congressen / ALV

Twee keer per jaar organiseert het CDJA een congres. Tijdens dit congres vinden de Algemene Ledenvergadering  plaats. CDJA’ers uit het hele land komen naar de congreslocatie om met elkaar bij te praten, een goed feest te vieren en natuurlijk de politieke en inhoudelijke koers van de vereniging uit te zetten. Afdelingen hebben bij het CDJA de mogelijkheid om de congressen naar hún plek toe te halen. Vandaar dat we de afgelopen jaren niet alleen centraal in Nederland hebben vergaderd, maar ook in Den Bosch, Groningen, Rotterdam, Hilversum, Leeuwarden en Breda.

Het congres begint op vrijdagavond met een diner en duurt tot zaterdagmiddag. Er is van alles te doen: leden besluiten, vaak na spannende verkiezingen, wie er wordt gekozen op de verschillende bestuursposten, wat nieuwe standpunten van het CDJA worden en er komen interessante sprekers aan bod. Natuurlijk is er ook altijd een goed feest op de vrijdagavond, waar je laagdrempelig je mede-CDJA’ers beter kunt leren kennen.

Landelijk Bestuur

Het Landelijk Bestuur (LB) is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het CDJA. Dit houdt in dat hij de vereniging beheert, leidt en naar buiten toe vertegenwoordigt. Ook is hij verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het uitvoeren van het politieke beleid en het organiseren van Algemene Ledenvergaderingen.

Meer informatie

Verenigingsraad

De Verenigingsraad (VR) is het controlerende orgaan van het CDJA. De VR bestaat uit 12 leden namens alle provincies en maximaal 3 vrijgekozen leden. Provinciale leden worden gekozen op de ALV van de provinciale afdeling. Vrijgekozen leden worden op de landelijke ALV verkozen.

De Verenigingsraad komt ongeveer één keer per twee maanden bijeen om te vergaderen. De VR bepaalt het organisatorisch beleid van het CDJA en beslist daarom bijvoorbeeld over de oprichting van commissies en werkgroepen. Ook kiest de VR de voorzitters van bestaande commissies en werkgroepen. Eveneens controleert de VR de uitvoering van het beleid.

Over politieke zaken spreekt de Verenigingsraad aan de hand van resoluties of visiestukken. Een resolutie beschrijft heel beknopt wat het CDJA over een bepaald onderwerp vindt. Een visiestuk is uitgebreider, aangezien deze achtergrondinformatie en context bevat. In visiestukken wordt over een bepaald onderwerp de visie voor de middellange termijn beschreven. Meestal worden resoluties door de landelijke werkgroepen voorbereid, maar ieder lid kan een resolutie of visiestuk indienen. Als de VR een resolutie of visiestuk aanneemt, dan is het een officieel standpunt van het CDJA.

Commissies

​De commissies van het CDJA zorgen voor de praktische uitvoering van een aantal belangrijke zaken, zoals het maken van het ledenblad en het organiseren en verzorgen van landelijke activiteiten, trainingen en debatten. Ze zijn ideaal voor leden die overzichtelijke projecten willen doen, hun organisatorische talent willen inzetten of laten groeien of meer verdieping zoeken. Voor de commissies zijn we altijd op zoek naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers. Is praktisch of creatief bezig zijn jouw ding, aarzel dan niet en neem contact op met de voorzitter van een van de commissies! Uiteraard kun je ook alleen deelnemen aan de activiteiten die de verschillende commissies organiseren zonder je meteen bezig te gaan houden met de organisatie ervan.

Meer informatie over de commissies 

Politiek café

Het Politiek café is samen met de Politieke Commissie het inhoudelijke hart van het CDJA. Hier wordt door leden uit het hele land maandelijks met een interessante spreker nagedacht over alle mogelijke onderwerpen. Leden schrijven samen met de Politieke Commissie resoluties en visiestukken, leggen werkbezoeken aan politici, bedrijven en andere organisaties af en organiseren en bezoeken lezingen. Als lid ben jij daarbij van harte uitgenodigd!

Het CDJA kent verschillende onderwerpen binnen de Politieke Commissie. Leden hiervan onderhouden een eigen portefeuille vanuit een bepaalde voorliefde of kennis binnen hun interessegebied. Er is altijd wel een onderwerp dat aansluit bij jouw interesse! Het Politiek café vindt een keer per maand plaats in Utrecht.

Meer informatie over het Politiek café

Onze afdelingen

Ook lid worden?

Het CDJA is de officiële jongeren organisatie van het CDA. Word nu lid van het CDJA en krijg direct toegang tot alle vrijblijvende activiteiten, trainingen, evenementen en nog veel meer.

Slechts € 5,- tot het einde van het eerste kalenderjaar

Lid worden

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00