Eén land, twee gebieden

Essay

In het politieke landschap binnen de Verenigde Staten is steeds meer polarisatie te zien. Afgelopen presidentsverkiezingen werd dit extra duidelijk gemaakt door de grote verschillen tussen de twee kandidaten. Een ander opvallend verschil was zichtbaar in de kaart waarop de uitslag te zien was per staat en per county. De kaart was namelijk, per staat, erg rood (republikeins) en waren er overal blauwe (democraten) eilanden. In bijna elke Amerikaanse stad wonnen de democraten, zelfs in steden die in klassieke republikeinse staten liggen, zoals Alabama. Zo won Joe Biden met maar liefst 65% in Montgomery County, waar de hoofdstad van Alabama ligt. In blauwe staten, zoals Californië en Colorado was dit ook zichtbaar. Het stedelijk gebied was daar kenmerkend blauw, samen met een aantal omliggende county’s, maar het echte rurale gebied rood was. In dit artikel wordt een kleine analyse gemaakt van het bestaan van deze verschillen.

WASHINGTON – Mensen kijken naar het Witte Huis in Washington DC. Toenmalig president Obama is thuis op dat moment, COPYRIGHT DIRK HOL.

Teruggaand in de tijd zien we dat in de meeste Europese landen arbeiders- en communistische partijen zijn opgericht. In Amerika is dit nooit echt het geval geweest, al zijn daar uiteraard kleine uitzonderingen op, omdat het districten kiesstelsel en het twee partijen systeem een ‘winner-takes-all’ systeem creëren. Er is dus nooit een diehard arbeiderspartij van de grond gekomen, maar dit nam de vraag van ‘arbeiders’ voor eerlijke representatie natuurlijk niet weg. Om politieke macht te verwerven moest de arbeidersbeweging zodoende haar heil zoeken bij een van de bestaande partijen. Dit is de Democratische partij geworden. Binnen de links-rechts beweging, zijn de democraten ook links te vinden. En aangezien er van oudsher ook de meeste ‘arbeiders’ wonen in grote steden, zou dat de grote hoeveelheid stemmen op de democraten verklaren.

Met de tijd werden deze, vaak laagopgeleide arbeiders, veelal vervangen door buitenlandse arbeiders; een nieuwe groep stemmers die de Democraten voor zich wisten te winnen. Wederom wonen de meeste arbeidsmigranten in de steden, waardoor de steden blauw bleven. De Democraten zijn ook ‘advocates for the nascent globalized knowledge-economy sector’ geworden, oftewel ze zijn voorstanders van de nieuwe opkomende internationale kenniseconomie geworden. Hiermee spreken de democraten de hoger opgeleide mensen aan die veelal in financiën, tech, marketing en media werken (Thompson, 2019). 

ILLUSTRATIE – CDJA’ers met de poppen van Joe Biden en Donald Trump. COPYRIGHT DIRK HOL

Waarom zijn (bijna) alle plattelandsgemeenten Republikeins? Een grote factor is dat veelal mensen op het platteland conservatiever zijn dan in steden. Ook in Nederland is dit, als we bijvoorbeeld kijken naar de uitkomst van gemeenteraadsverkiezingen, te zien. De plattelandsgemeenten in de VS zijn veelal ook religieuzer dan de steden. Het zuiden van Amerika wordt niet voor niets de Bible belt genoemd. Thema’s die pas sinds kort (in de afgelopen 50 jaar) gepolitiseerd zijn, zoals abortus, spelen ook een steeds grotere rol. 

Dit is natuurlijk niet het enige wat speelt. Op het platteland is het bezit van huizen, boerderijen, grond en bedrijven veel gebruikelijker. Daarbij komt dat het bezit van grond van oudsher ook een belangrijk recht is in de VS. De Republikeinen ondersteunen gunstigere wet- en regelgeving voor deze mensen. Op het platteland zijn ook veel meer mensen die voor zichzelf werken en die daarom minder naar de overheid kijken voor steun (Greenblatt, 2020). 

ILLUSTRATIE – Op de foto een pop van Joe Biden met een pet uit de campagne van Trump met de slogan Make America great again. Gaat Biden Amerika weer groots maken? COPYRIGHT DIRK HOL

Al deze punten, plus nog talloze andere factoren, leiden ertoe dat de scheiding tussen platteland en steden verreweg de grootste factor is in het bepalen van politieke voorkeur. Deze scheiding is ook goed te zien aan de kaart die de verkiezingsuitslag weergeeft. De Amerikanen zullen gezamenlijk moeten werken om deze zelfopgelegde segregatie op te lossen. Alleen op die manier zal er weer één Amerika kunnen komen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *