“Voor een land dat we door willen geven”

Column

Rentmeesterschap is een van de uitgangspunten van het CDA. Een uitgangspunt dat prima past bij de denkwijze van het CDJA. Maar wat betekent rentmeesterschap nu precies? Volgens het CDA is rentmeesterschap als volgt van betekenis: “Vanuit een besef van verbondenheid tussen generaties voelt het CDA zich geroepen tot zorg voor natuur en cultuur”. Hier sta ik volledig achter, maar voor mij betekent rentmeesterschap meer dan dit.

Rentmeesterschap staat naar mijn mening onder meer voor gelijke kansen bieden aan de volgende generaties. Dat etnische afkomst, culturen en bevolkingsklassen geen belemmering mogen zijn voor hetgeen je wilt bereiken. Ik vind dat wij als samenleving de plicht en verantwoordelijkheid hebben om er voor te zorgen dat die gelijke kansen gewaarborgd blijven.

Voor mij gaat rentmeesterschap ook verder dan enkel de volgende generatie. Ik vind dat we 3, 4 of misschien zelfs wel 5 generaties verder moeten denken. We zouden ons niet alleen bezig moeten houden met de wereld over 10 tot 15 jaar, maar juist wat meer met een wereld die nog 50 tot 80 jaar van ons verwijderd is. Als we zo doorgaan, halen we die 50 tot 80 jaar dan nog wel? Of hebben we de aarde uitgewrongen als een natte vaatdoek? Het is lastig om zover vooruit te kijken, maar ik vind wel dat we ons er toe moeten zetten om dit te proberen.

Rentmeesterschap is ook het overdragen van kennis en ervaring. Dat we leren van de successen maar vooral ook van de fouten die in het verleden gemaakt zijn en zo betere beslissingen kunnen maken in de toekomst. Wij kunnen er nu voor zorgen dat de generaties na ons de juiste keuzes kunnen maken door hen te laten leren van onze fouten.

Kortom, rentmeesterschap kun je in veel perspectieven plaatsen. We kunnen het er eindeloos over hebben omdat dit onderwerp zo breed is. Wat betekent rentmeesterschap voor jou? Ik daag je uit om hierover na te denken.

Deze column is eerder (24 augustus 2020) als bestuurscolumn verschenen bij CDJA Noord-Holland.

Authors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *