Interview kandidaat HRM & Communicatie: Noah Brok

Interview

Wat is jouw studie/werk achtergrond?

“Ik kom uit het Noord-Brabantse dorpje Vlijmen. Dit dorp ligt naast de stad ’s-Hertogenbosch en behoort tot de gemeente Heusden. De gemeente waar ik momenteel ook gemeenteraadslid ben. Op dit moment studeer ik Geschiedenis aan de hogeschool in Tilburg. Ik ben echter wel van plan volgend jaar door te stromen naar de universiteit om daar Bestuurskunde te gaan studeren.”

“Ik heb een vrij brede achtergrond. Ik ben nu al een aantal jaar lid van het CDJA en heb hier diverse functies bekleed. Momenteel ben ik werkgroepvoorzitter van de werkgroep Justitie & Binnenlands Bestuur. Ook ben ik secretaris van het CDJA Noord-Brabant. Ik heb via deze functies de vereniging de laatste jaren van binnen en buiten leren kennen. Zo ben ik mee geweest op buitenlandreis naar Brussel, en heb ik meermaals meegedaan aan het PJO-Parlement in de Tweede Kamer. In het PJO-parlement heb ik tweemaal als woordvoerder de belangen van het CDJA behartigd. Op borrels, congressen en evenementen heb ik tenslotte talloze mooie en leuke mensen ontmoet die onze vereniging een warm hart toe dragen.”

Waarom heb je je kandidaat gesteld als DB’er?

“Ik heb nooit de specifieke ambitie gehad om in het Dagelijks Bestuur plaats te nemen; ik zie wel wat er op mijn pad komt. Mijn termijn als Werkgroepvoorzitter Justitie en Binnenlands Bestuur loopt tegen het einde van deze maand af. Ik zag de vacature voorbijkomen voor de functie van HRM & Communicatie binnen het Dagelijks Bestuur van het CDJA. Ik ben er van overtuigd dat de functie van HRM & Communicatie volledig bij mij past. Dit zie je in de ervaring die ik in de laatste jaren heb opgebouwd: bij de gemeenteraadsverkiezingen heb ik in onze gemeente lokaal talent gescout die op basis van het aantal stemmen samen een hele zetel hebben binnen gesleept. Verder heb ik in campagnes veel ervaring opgedaan als het gaat om het campagne voeren op sociale media. Ik zag dus deze prachtige kans en besloot om te solliciteren.”  

Voorzie je problemen/uitdagingen in jouw toekomstige portefeuille – hoe denk je die te kunnen ondervangen?

“Volgend jaar staan de Tweede Kamerverkiezingen op de agenda. We hebben de laatste jaren gezien dat er via sociale media veel campagne gevoerd wordt door alle politieke partijen. Bij de een pakt dit wat beter uit dan bij de ander. Online campagne voeren heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat je sneller en gemakkelijker een groter publiek bereikt om je boodschap uit te dragen. Aan de andere kant is het bewezen dat mensen op een gegeven moment over dit soort berichten heen kijken als ze veel campagne berichten op hun tijdlijn voorbij zien komen. Richting de Tweede Kamerverkiezingen is het voor ons als CDJA en voor mij als DB’er dus een uitdaging om van het CDJA een actieve en tegelijkertijd opvallende politieke jongerenorganisatie op sociale media te maken. Er zijn talloze manieren om dit te bereiken: denk aan opvallende en goed gemonteerde filmpjes met een duidelijke boodschap, het goed in beeld brengen van onze jongerenkandidaten of het organiseren van een actie die ons als CDJA zou kunnen karakteriseren. Dit zijn allemaal ideeën waar ik met de leden graag verder over nadenk en hoop nader te kunnen concretiseren.”

Waar zou het CDJA zich de komende tijd op moeten richten en wat denk je op het gebied van HRM en Communicatie toe te kunnen voegen aan het CD(J)A?

“Op het gebied van Communicatie zal het CDJA zich het komende jaar vooral moeten focussen op de campagne van de Tweede Kamerverkiezingen. Als CDJA hebben we naar mijn mening onder jongeren nog veel te winnen. Ik denk dat we op sociale media een duidelijke boodschap moeten uitdragen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen heb ik gemerkt dat dit het beste een drietrapsraket kan zijn, bijvoorbeeld: woningbouw, basisbeurs, haalbare en betaalbare klimaatplannen. Dit zijn er drie die ik zo gauw even uit mijn mouw schud maar natuurlijk kun je er talloze bedenken. Als je deze boodschap gedurende de campagne blijft uitdragen zullen mensen betaalbare starterswoningen op een gegeven moment koppelen aan het CDJA. Qua HRM wil ik de focus leggen op de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Binnen het CDJA loopt enorm veel jong politiek talent rond. In 2018 hebben we als CDJA de meeste jongerenkandidaten op de lijst gehad, meer dan elke andere PJO. We moeten er naar streven om dit in 2022 te overtreffen. Met mijn ervaring als gemeenteraadslid wil ik samen met Jong-BSV (de bestuurdersvereniging van jonge raadsleden, red.) en de HRM-Commissie het komende jaar aan de slag gaan om jong talent te scouten en op te leiden voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022.”

Hoe kunnen we als CDJA binding met de leden behouden in coronatijd?

“Het subsidiariteitsbeginsel is een van de belangrijkste waarden van het CD(J)A. Ik vind het enorm mooi om te zien hoeveel online activiteiten er door talloze afdelingen worden georganiseerd. Ik ben op veel van deze evenementen aanwezig geweest en het is ontzettend gaaf om te zien dat elk evenement ook mensen uit het hele land trekt. Op evenementen van het CDJA Groningen zijn ook mensen uit Zeeland aanwezig en andersom. Ondanks dat we verder weg van elkaar zijn, staan veel CDJA’ers meer met elkaar in verbinding dan ooit. Ik heb deze online evenementen als reuze gezellig ervaren. Na veel evenementen blijven veel leden nog even hangen voor de borrel om nog een gezellig praatje met elkaar te kunnen maken. De Party & Politics blijven dus ook online gewaarborgd. Dat vind ik machtig mooi om te zien! Ook het landelijke CDJA organiseert de laatste tijd steeds meer online activiteiten. Zo hebben we op 2 juni gesproken met Ferd Grapperhaus, op 23 mei is er een online CDJA-raadscongres gehouden en op 7 mei hebben we gesproken met Pete Hoekstra. Enorm leerzame en gezellige evenementen. Ik verwacht ook dat na de coronacrisis afdelingen er af en toe voor zullen kiezen om evenementen online te organiseren. Dit is namelijk makkelijker, goedkoper en toegankelijker. Natuurlijk gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar fysieke evenementen omdat je elkaar hier toch ‘in het echt’ kunt ontmoeten.” 

Waar kijk je naar uit als mogelijk aankomend DB’er?

“Allereerst kijk ik uit naar  de leerzame tijd die ik tegemoet ga. Ik denk dat de campagne richting de Tweede Kamerverkiezingen een leuke en spannende tijd is waar ik zelf ook veel van zal gaan leren. Verder vind ik het enorm leuk om de komende tijd met alle leden van het CDJA in contact te staan en om veel nieuwe mensen te ontmoeten. Ik ben altijd bereikbaar voor eventuele tips of suggesties op het gebied van HRM & Communicatie. Verder heb ik vooral enorm veel zin om aan de slag te gaan en om me het komende jaar in te gaan zetten voor onze vereniging.”

Wat vind jij het allerbelangrijkste aan christendemocratie?

“Ik denk dat het in de christendemocratie belangrijk is dat het debat niet gepolariseerd wordt en we deze niet op de flanken gaan voeren. Ik vind het mooi om te zien dat we als CD(J)A vaak in staat zijn om met een verbindende en genuanceerde blik naar maatschappelijke thema’s te kijken. Verder vind ik het mooi om te zien dat de christendemocratie mensen ondersteunt bij de ontwikkeling tot het individu die hij of zij wil zijn. Het CD(J)A is voor mij de politieke jongerenorganisatie van de medemenselijkheid en de verbinding. Een brede organisatie die opkomt voor iedereen in onze samenleving.”

Wie moet de nieuwe CDA lijsttrekker worden, en waarom?

“Als kandidaat Dagelijks Bestuurslid HRM & Communicatie zie ik natuurlijk het liefst social-media-bom Ferdinand Grapperhaus als onze nieuwe lijsttrekker. Ik verwacht en hoop dat Wopke Hoekstra de nieuwe lijsttrekker zal worden. Ik vind hem een enorm bekwame bestuurder met charisma die de laatste tijd heeft laten zien waar hij toe in staat is. Kijk naar de crisis in Europa omtrent Eurobonds en het aankopen van aandelen van Air France-KLM. Ook zijn we onder Hoekstra in staat stemmen weg te plukken bij de VVD. Een Minister van Financiën doet het vaak goed in de peilingen en ook internationaal heeft hij zich bewezen. Hoekstra heeft verder een duidelijke visie en goede uitstraling. Ik zie binnen het CDA Wopke Hoekstra daarom als onze ideale kandidaat om na volgend jaar premier van Nederland te worden.”

Authors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *