In memoriam Hans Horlings (26-01-1962 – 31-03-2020)

Uncategorized

Op 31 maart werd Hans Horlings plotseling uit het leven weggerukt, overleden aan de gevolgen van het coronavirus, echtgenote Sibel en dochter Dilara achterlatend.

Hans was actief als CDA-wethouder voor de gemeente Midden-Delfland met onder andere de portefeuille Financiën.

Wij hebben Hans echter vooral leren kennen als lid van het dagelijks bestuur van het CDJA. Dat is al weer meer dan 30 jaar geleden. Ook toen al was Hans de penningmeester, die goed waakte over onze financiën. De CDJA-begroting was best een verantwoordelijkheid omdat we naast een eigen kantoor binnen het CDA-bureau aan de Dr. Kuyperstraat in Den Haag, ook nog zo’n vier betaalde medewerkers in dienst hadden. Het verdedigen van het jaarlijkse CDJA budget tegen de bezuinigingsplannen van het landelijke CDA dagelijks bestuur, kon je wel aan Hans overlaten. Als het moest werd de hele partij gemobiliseerd door Hans. En dat natuurlijk allemaal om de onafhankelijke positie van het CDJA veilig te stellen.

Het waren de jaren waarin wij werden gevormd, waar banden ontstonden voor het leven. We hebben Hans in die tijd leren kennen als iemand die echt in je was geïnteresseerd. Een warme en hartelijke persoonlijkheid, energiek, bevlogen en sociaal betrokken.

Hans had een duidelijke mening die hij op zijn eigen wijze naar voren bracht; goed en tot in detail voorbereid en soms een tikkeltje breedsprakig. Hans praatte je niet makkelijk onder tafel. Hij kon behoorlijk vasthoudend zijn. Als echter de meerderheid anders besliste was Hans de eerste die het besluit vervolgens loyaal en zonder morren uitvoerde, een echte democraat. Het gezamenlijk belang stond altijd voorop. Hans had je er graag bij in je bestuur. Hij bracht niet alleen gezelligheid maar was ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te stekken, een harder werker. Echt iemand waar je altijd op kon rekenen, die het voor je opnam, trouw en loyaal. Eigenschappen die in de politiek niet altijd vanzelfsprekend zijn.

Het waren de jaren “80. Jaren die gekenmerkt werden door economische recessie, bezuinigingen en hoge jeugdwerkloosheid. De tijd dat wij als jongeren aangestoken werden door het gezonde virus van de politiek. We waren idealistisch en wilden de wereld verbeteren en het CDA behoeden voor conservatisme en christen-technocratie. Het was een mooie tijd waarin Hans samen met ons optrok en actievoerde voor zaken als behoud van het minimumjeugdloon, studiefinanciering en tegen “zure regen” en bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Het waren de tijden van de kabinetten Lubbers met Onno Ruding als minister van Financiën. Ruding sprak destijds over werkloze jongeren die liever thuis bleven zitten bij tante Truus. Zo’n uitspraak vond Hans niet kunnen. Daar sprak hij de minister dan ook rechtstreeks op aan (zie foto). Dat sterke gevoel voor rechtvaardigheid, was kenmerkend voor Hans.

We hebben in onze CDJA-tijd veel steun gehad aan Hans. Later zijn we ieder onze eigen weg gegaan en kwamen we elkaar alleen op CDA-bijeenkomsten nog wel eens tegen. Maar dan was er ook gelijk weer die goede klik, alsof de tijd had stil gestaan.  

Na al die jaren waren de hemelbestormers van weleer, echte burgermannetjes geworden die vertelden over hun werk en hun gezin. Als je Hans sprak, vertelde hij altijd met veel trots over Sibel en dochter Dilara.

Wij zijn dankbaar dat wij zo’n markant persoon als Hans Horlings hebben mogen leren kennen.

Hans Huibers en Ad Koppejan

Oud-voorzitters van het CDJA in de periode 1984 – 1988 en 1988 – 1992

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *