Je moet het maar durven… je vrienden vertellen dat je op Jimmy Bastings van het CDA hebt gestemd bij de Europese verkiezingen. Afgelopen provinciale verkiezingen stemde nog maar 7% van de mensen onder de 35 op het CDA. Terwijl nog eens 40% van de kiesgerechtigden thuis bleven. Niet gek dat je je best vaak moet verantwoorden waarom je als jonge gast nog op die christendemocraten stemt, zou je zeggen. 

Nou, eigenlijk best wel gek. Als jonge CDA’ers staan wij in een bijzondere traditie. Christendemocraat zijn is iets wat we met trots mogen uitdragen. Het betekent staan voor idealen. Voor een betere samenleving en een betere wereld. Voor vooruitgang en samenwerking. Wij zijn de partij van Lubbers, van Agt en Merkel en wanneer je ‘ik weet eigenlijk nog niet zo goed wat ik vind’-D66 vrienden zeggen dat ze “voor Europa” hebben gestemd, vergeten zij dat onze partij de drager is van het Europese ideaal en de grondslag voor Europese samenwerking.  

Een poos geleden sprak ik Orry van de Wauwer, Vlaams parlementslid en Jong CD&V’er. Orry en zijn makkers noemen zichzelf Tsjeven. Tsjeef is een oud-Vlaams scheldwoord dat gebruikt wordt tegen christenen om hun katholieke streken en zogenaamde politieke elleboogwerk. Tsjeef is zegmaar een soort geuzennaam. Het zegt iets van ‘fuck it, wij zijn christendemocraten, daar zijn we trots op!’ 

Het CD&V heeft afgelopen verkiezing goed gescoord onder jongeren, mede door kieslijsten die goed gevuld waren met fiere Tsjeven. Daarnaast weet het Jong CD&V steeds meer jonge leden in te schrijven, van elk opleidingsniveau, van elke sekse en van elke culture achtergrond. Wellicht moeten wij als CDJA ook iets meer Tsjeef zijn. 

Hielke Onnink is sinds 11 mei voorzitter van het CDJA.

Authors