‘Jongeren moeten op een jongere stemmen’

Interview

Wim Duitman is 29 jaar, woont in Kampen, is lid van het Algemeen Bestuur van het CDJA namens Overijssel en staat op plek 2 op de Overijsselse CDA-kandidatenlijst voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Interruptie sprak hem over zijn plannen.

Wim had plek 2 op de lijst zelf niet verwacht. Weliswaar is hij al een aantal jaar actief voor het CDA en het CDJA, maar hij had simpelweg gesolliciteerd door een brief te schrijven en een sollicitatiegesprek aan te gaan. Na 2 maanden wachten kreeg hij een telefoontje dat hij plek 2 had gekregen. Wim: ‘ik heb er niet hard voor lopen lobbyen. CDA Overijssel zet in ieder geval erg in op jongeren, we hebben meerdere jonge kandidaten op hoge plekken.’ Gevraagd naar waarom hij graag de Provinciale Staten in wil, zegt hij: ‘de provincie heeft veel te bieden voor jongeren. Jongerenthema’s zoals openbaar vervoer of de samenwerking tussen bedrijven en scholen, spelen heel erg in Overijssel’.

CDA Overijssel heeft momenteel 11 zetels. Als nummer 2 komt Wim dus naar alle waarschijnlijkheid in de Staten. Hij wil zich daar inzetten voor jongeren. ‘Iedereen weet wat er speelt op het gebied van bijvoorbeeld de woningmarkt en het openbaar vervoer. Maar als je er midden in staat, kan je er makkelijker mee aan de slag. Voor boeren is het handig om op een boer te stemmen en voor ondernemers om op een ondernemer te stemmen, omdat die weten hoe het werkt. Daarom moeten jongeren ook op een jongere stemmen. Ik ken de groep en hun problemen, en ik ben benaderbaar voor jongeren. Iemand van 21 belt sneller naar mij dan naar iemand van 60.’

Ook andere partijen in Overijssel hebben jongerenkandidaten, op iets lagere plekken. Wat het CDA onderscheidt, is soms lastig in verkiezingstijd. ‘Als je dan op een boerenbijeenkomst bent, willen de SP en GroenLinks zich ook opeens hard maken voor die sector. Wel willen wij graag de starterslening, wat bijvoorbeeld de VVD niet wil, en willen wij meer inzetten op samenwerking tussen scholen en bedrijven. Het gaat ook vaak om geld. Als iedereen gaat roepen hoeveel geld hij aan alles uit wil geven, geef je waarschijnlijk drie keer meer geld uit dan de begroting aankan. De VVD wil bijvoorbeeld van de N35 een A35 maken. Dat is natuurlijk een langetermijn project, maar dan heb je geen geld meer voor andere dingen. Die cijfers zullen ze dus nooit benoemen. D66 wil een nachttrein. Natuurlijk willen wij ook goed openbaar vervoer, maar een nachttrein met 2 mensen die terugkomen van een feestje is niet relevant. Als je dat dan benoemt in een debat, draaien ze er ook een beetje omheen. Huizen, reizen en werken zijn de belangrijkste thema’s in Overijssel, en ik wil me daar graag voor inzetten.’