Nieuws
jul 02

Zomerschool ‘Het Hart van Europa: wat betekent het om Europeaan te zijn?’

LET OP: DE AANMELDINGEN ZIJN GESLOTEN!

Het CDJA en PerspectieF organiseren een gezamenlijke zomerschool over ‘’Europa: wat betekent het om Europeaan te zijn?’’ Van maandag 16 tot en met donderdag 18 augustus 2021 zullen we met uitdagende en interessante sprekers gaan nadenken over deze vraag. Naast interessante lezingen, workshops en gesprekken zal er gelegenheid zijn tot ontspanning met goede borrels en sportieve uitstapjes. Het beloven interessante dagen vol mooie ontmoetingen te worden, dus meld je snel aan! 

Maandag 16 augustus ‘Het succes van de Euro’
Op maandagmiddag 12:00 wordt u verwacht in O.L.V. Ter Nood in Heiloo. De zomerschool begint met een gezamenlijke lunch. We trappen af met een lezing van dr. Arjen Siegmann. Dr. Arjen Siegmann is universitair docent financiële economie bij de VU en wetenschappelijk medewerker bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Hij zal spreken over het succes van de Euro en wat dit succes zegt over Europa. ‘s Avonds zullen we gezellig met elkaar borrelen.

Dinsdag 17 augustus ‘de christelijke wortels van Europa’​​​​ Dinsdagochtend zal de lezing van professor Christiaan Alting von Geusau in het teken van de christelijke wortels van Europa staan. Christiaan Alting von Geusau is professor aan en rector van de ITI Katholieke Universiteit te Trumau, Oostenrijk. Hij promoveerde in 2013 op ‘’menselijke waardigheid’’ met het proefschrift ‘Human dignity and the law in post-war Europe’. Hij publiceert regelmatig over christelijk-sociaal denken. In 2013 schreef hij ‘Catholic education in the West. Roots, reality, and revival’.

Dinsdagmiddag gaan we sporten op het strand bij Egmond aan Zee. Neem je strand- en sportkleding dus mee.

Na een duik in de zee en sporten op het strand zullen we ‘s avonds een lezing van Eimert van Middelkoop krijgen. Namens de ChristenUnie was hij minister van Defensie in het kabinet-Balkenende IV. Hij schreef het boek ‘Nederland in Europa: deelstaat of vrij koninkrijk’. Na de lezing gaan we weer gezellig met elkaar borrelen.

Woensdag 18 augustus ‘de toekomst van Europa’​​​​ Woensdagochtend zullen we een lezing van dr. Trineke Palm volgen. Zij is universitair docent aan de Nederlandse Defensie Academie en is gespecialiseerd in internationale politiek en de militaire macht van de Europese Unie. De zomerschool wordt afgesloten met een gezamenlijk diner.

Voorbereiding​​​​​​​​​​   Ter voorbereiding verwachten we dat u het boek ‘Europa de Romeinse weg’ van de Franse filosoof Rémi Brague aanschaft en de opgegeven hoofdstukken leest. In dit filosofische essay ontwikkelt Brague een interessante these over de bronnen van cultuur van Europa. Dit essay biedt een goede basis om de lezingen van de zomerschool in perspectief te plaatsen.  

Verdere informatie
– Aanmelding is mogelijk voor PerspectieF’ers, CDJA’ers en niet-leden in de leeftijd van 18 tot en met 28 jaar.
– We vragen bij je aanmelding om een korte motivatie en je cv. Op basis hiervan wordt door de organisatie van de zomerschool een selectie gemaakt.
– Er is ruimte voor 20 deelnemers.
– De eigen bijdrage is 100 euro voor elke deelnemer. Dit bedrag dient binnen een week na het bericht van toelating te worden overgemaakt.
– Bij vragen kun je contact opnemen met vormingscommissiecdja@gmail.com

Aanmeldformulier
Je kunt je aanmelden via de volgende link: https://forms.gle/BuKHdHUdUssMj3Tn6

Locatie
De zomerschool vindt plaats op het prachtige O.L.V. Ter Nood te Heiloo. Het adres is  Hoogeweg 65, 1851 PJ Heiloo. De zomerschool is inclusief overnachting (tweemaal) en ook de maaltijden worden verzorgd.