Nieuws
mei 31

Toespraak nieuwe voorzitter Tom Scheepstra.

Beste CDJA’ers!

Dankjewel!

Dankjewel voor het grote vertrouwen en wat fantastisch! Dit is voor mij een heel bijzonder moment om iedereen nu te mogen toespreken als voorziAer! Scheepstra I is een feit en we staan klaar om aan de slag te gaan!

Natuurlijk wil ik heel veel mensen bedanken: mijn fantastisch team van CDJA’ers, CDA’ers en mensen van daarbuiten. Mensen waarop ik leun, kan sparren, kan lachen en frustratie bij kwijt kan. Nu en in de afgelopen jaren. De afgelopen periode was natuurlijk een bijzondere en het voorzittersproces verliep anders dan gebruikelijk. Dat betekende dat ik mij ook moest aanpassen. Dank daarom ook aan de selectiecommissie.

Toen ik jonger was, was ik verlegen. Ik sprak weinig in pauzes op school en was onzeker over mijzelf. Dat ik nu voorzitter mag zijn van het CDJA voelt als iets bijzonders. Ik wil dit tegen alle kijkers zeggen: je mag er zijn! Iedereen is welkom bij het CDJA! Iedereen heeft talenten. Dankjewel dat je ooit voor ons gekozen hebt. Samen zijn wij het CDJA. Samen, dat zit in onze genen!

Graag wil ik ook mijn voorgangers bedanken. Na Julius, Ard en Lotte in het bijzonder Hielke. Hielke, je was voorzitter in een moeilijke 9jd en je had het je ongetwijfeld anders voorgesteld. Toch bleef je kalm onder uitzonderlijke omstandigheden. Die kalmte is een inspiratie. Ik wil je bedanken voor de afgelopen twee jaar en wens je voor nu alle succes in het afronden van je studie.

Ook nemen we afscheid van Niels (DB’er Politiek en Internationaal). Veel succes in het jou zo gewaardeerde Gouda! En ook van jou lieve Jeltje (DB’er Persvoorlich9ng en Politieke Campagne). Een nieuw avontuur wacht op je en daar wens ik je alle geluk in.

Beste CDJA’ers, De problemen waar jongeren tegenaanlopen zijn talrijk. Het vinden van een betaalbare woning is bijna onmogelijk, het klimaat is van slag, het krijgen van een vaste baan niet te doen en duidelijkheid over de studiefinanciering is er nog steeds niet. Daarnaast heeft de coronacrisis de mentale gezondheid van ons jongeren niet verbeterd. Leg daarbovenop de versplintering en het wantrouwen in de politiek en je ziet waarom wij nodig zijn.

Wij zijn nodig om het jongerengeluid te laten horen. Wij zijn nodig om politiek dichtbij te brengen. Wij zijn nodig om met nieuwe / out of the box / constructieve ideeën te komen. Wij zijn nodig om het CDA te verjongen. Want wij zijn de toekomst van het CDA. En veel CDJA’ers zetten zich al op tal van terreinen in voor de partij! De toekomst is hoopvol. Ondanks alle zorgen. Na een zwaar coronajaar hebben we perspectief. De vaccinaties zijn een gegeven en we staan te popelen om elkaar weer fysiek te ontmoeten. Ook wij als DB! Fysieke activiteiten zorgen voor extra dynamiek, debat en ontspanning. Het is onze core business. We hebben dit jaar veel nieuwe leden erbij gekregen. Ik zie er naar uit om iedereen hier in Den Haag te mogen verwelkomen.

Op 1 januari jl. mocht ik alle CDJA’ers feliciteren. Dat doe ik nu opnieuw. We bestaan namelijk 40 jaar! Als lustrumcommissie is onze hoop gevestigd op de tweede helft van het jaar waarbij een fysiek lustrumcongres in het mijn geliefde Drenthe de kroon op het lustrumjaar zal zijn. Natuurlijk mag ik ook Flevoland niet onbenoemd laten. De provincie waar ik nu een jaar erelid van mag zijn. Ik hoop dat de activiteit met Tweede Kamerlid Derk Boswijk gisteren geslaagd was. Ik kan het mij niet anders voorstellen. En tegen de rest van het Noorden zeg ik: Myn famylje is Drents en Fries. En myn jeugd wenne ik op Skylge. Ik bliuw ferbûn mei wêr’t ik wei kom. Ek al is myn blik soms op oare dielen fan it lân. Jo binne in noardling foar altyd. Hoewol ik foar dizze sinnen oefene haw.

Vanaf nu is het niet meer alleen het Noorden, maar is het Rood-Wit-Blauw (wijzend naar stropdas). Natuurlijk met een vleugje oranje. De Tour van Tom heeft dit al tot uitdrukking gebracht en wat was dat een feest! Van Enkhuizen tot Maastricht en van Middelburg tot Groningen. En deze tour gaat door! Dit is nog maar het begin. Dit is wie ik ben en hoe ik werk.

Beste CDJA’ers, Ik kijk er naar uit om samen aan de slag te gaan en de Gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar gaan we knallen! Scheepstra I, ik moet er nog even aan wennen. Maar laten we nu eerst het Wilhelmus zingen. Dit doen we als teken van verbondenheid met elkaar, met de mensen om ons heen, het land en ons staatshoofd.