Nieuws
apr 02

Reactie CDJA op motie van afkeuring

Gisteren was een treurige dag voor het aanzien van de politiek. Eens te meer werd duidelijk waarom Pieter Omtzigt pleit voor een nieuw sociaal contract. Het gebrek aan transparantie is schrijnend. Het democratische bestel van macht en tegenmacht is toe aan versterking. Herstel van de rechtsstaat moet daarom prioriteit nummer één zijn voor een nieuw te vormen kabinet.

Een motie van afkeuring is een heel zwaar middel, het zwaarste in te zetten middel tegen Mark Rutte in zijn functie als lijsttrekker van de VVD. Daarmee heeft het CDA een duidelijke boodschap afgegeven: doorbreek de machtspolitiek. De verdediging van Mark Rutte en de verkenners was niet geloofwaardig. Doel en strekking van die motie spreekt voor zich.

We begrijpen het besluit van de CDA-fractie om de motie van wantrouwen niet te ondersteunen. Rutte handelde als lijsttrekker en voorman van de VVD en niet als demissionair minister-president. Bovendien zou het wegsturen van een demissionair premier in een van de grootste na-oorlogse crises onverstandig zijn.

Het CDA was al niet aan zet in de onderhandelingen. Na de minachting van de verkenners en de VVD richting Omtzigt en Hoekstra en daarmee ook de fractie en leden van het CDA is dit nog minder het geval. Het is voor nu niet voorstelbaar dat het CDA aan de onderhandelingstafel gaat zitten met Rutte.

Tegelijkertijd moeten we vooruitkijken om de grote problemen aan te pakken. Pieter Omtzigt heeft concrete voorstellen gedaan in zijn boek om de verhouding tussen burger-overheid te herstellen en te zorgen voor meer transparantie. De weg ligt open om meerdere concrete voorstellen van Pieter Omtzigt over te nemen in een nieuw regeerakkoord. Alleen onder die omstandigheden is het denkbaar dat het CDA eventueel aansluit bij coalitie-onderhandelingen. Maar het CDJA is helder: zonder premier Rutte.