Nieuws
mei 22

DE GEZICHTEN ACHTER HET CDJA: Veerle Bens

“Het CDA is niet alleen op de wereld voor de 3 B’s: boeren, bejaarden en belijdend christenen” – zo opende Pieter Heerma op de nieuwjaarsborrel van het CDJA in 2020. Deze uitspraak heeft gediend als inspiratie voor de online serie ‘De gezichten achter het CDJA’. Het CDJA is er voor iedereen die de christendemocratie een warm hart toedraagt. Met deze serie willen we laten zien dat het CDJA een actieve, diverse en gezellige club jongeren is. Met vandaag in de hoofdrol: Veerle Bens (24).

‘Je bent nooit te jong om politiek actief te worden’, dat merkt Veerle op nu ze één jaar lid is van het CDJA en al het politiek talent binnen de vereniging heeft gezien. Na de Provinciale Staten in 2019 begon het bij Veerle te kriebelen om politiek actief te worden. Sindsdien heeft ze niet stil gezeten. Ze heeft gewerkt voor de HRM-afdeling van CDA-Brabant en is momenteel penningmeester van CDJA Brabant. Daarnaast studeert ze Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Wat heeft haar overgehaald om lid te worden, en waarom juist het CDJA?

Waarom heb je gekozen voor het CDJA?

De interesse voor de politiek is gestart tijdens mijn studie. Ik begon het steeds interessanter te vinden, vooral de dynamiek spreekt me erg aan. Niets loopt via standaarden. Waarom precies voor het CDA/CDJA? Het begon eigenlijk vanuit mijn opvoeding. Ik weet niet beter dan dat mijn ouders gestemd hebben op het CDA. Toen ik lid werd van het CDA wilde ik ook graag met mensen van mijn leeftijd de passie delen voor politiek en dan kom je terecht bij het CDJA.

Één quote van Barack Obama is mij altijd bijgebleven: “If you run you stand a chance of losing, but if you don’t run you’ve already lost.” – Veerle Bens

Wat betekent de christendemocratie voor jou?

Wat de christendemocratie voor mij betekent, is dat ik het belangrijk vind dat ieder mens in zijn waarde wordt gelaten. Ieder mens is uniek en heeft zijn kwaliteiten. Uiteindelijk hebben we elkaar nodig om iets van de samenleving te kunnen maken. Niet één persoon is verantwoordelijk, maar wij allemaal.

Wie is je inspiratiebron?

Ik heb er nooit echt over nagedacht wie mijn inspiratiebron is, maar nu ik er goed over nadenk is er één iemand die mij inspireert: Barack Obama. Zijn manier van leiderschap inspireert me. Hij heeft echt een charismatische persoonlijkheid. Één quote van Barack Obama is mij altijd bijgebleven: “If you run you stand a chance of losing, but if you don’t run you’ve already lost.” Met andere woorden, je moet ergens beginnen om de kans te hebben om succes te behalen. Anders weet je nooit of je iets hebt kunnen bereiken.

Als je één onderwerp mocht agenderen op de politieke agenda: wat zou dat zijn en waarom?

Tijdens deze corona-tijden worden veel mensen getroffen. Ouderen, ouders en zorgverleners en nog vele anderen. Maar ik vind dat ook de studenten getroffen worden in deze rare tijden. We hebben al op verschillende plekken in Nederland als CDJA’ers ons stemgeluid laten horen voor de studenten, bijvoorbeeld als het gaat om de aanmerking van studentenhuizen als huishouden. Desondanks blijven studenten nog steeds beboet worden. Ik zou daarom graag willen zien dat er duidelijkheid komt, ook wanneer er zich in de toekomst dezelfde situaties voor gaan doen.

Met welke slogan moet het CDA de verkiezingen van 2021 ingaan?

Samen sterk, samen zij aan zij voor Nederland

About The Author