Nieuws
jun 05

DE GEZICHTEN ACHTER HET CDJA: Suzanna Broekhuizen

“Het CDA is niet alleen op de wereld voor de 3 B’s: boeren, bejaarden en belijdend christenen” – zo opende Pieter Heerma op de nieuwjaarsborrel van het CDJA in 2020. Deze uitspraak heeft gediend als inspiratie voor de online serie ‘De gezichten achter het CDJA’. Het CDJA is er voor iedereen die de christendemocratie een warm hart toedraagt. Met deze serie willen we laten zien dat het CDJA een actieve, diverse en gezellige club jongeren is. Met vandaag in de hoofdrol: Suzanna Broekhuizen (16)

Nog niet stemgerechtigd, maar al wel volop actief in de politiek. Dat kan alleen bij een politieke jongerenorganisatie! Suzanna is nog maar 16 jaar en in maart van dit jaar lid geworden van het CDJA. Ze zit op het Gymnasium, werkt als bijbaan in het ziekenhuis, is jongerenambassadeur én secretaris bij CDJA IJsseldelta. Een bezige bij met een groot hart voor de samenleving. Dat lijkt me een perfecte match voor het CDJA. Welk onderwerp plaatst zij hoog op de politieke agenda?

Waarom heb je gekozen voor het CDJA?

Ik vind het inspirerend om te zien hoe het binnen het CD(J)A niet draait om het individuele belang, maar om het collectieve belang. Er wordt gehandeld vanuit de overtuiging dat we samen het meest kunnen bereiken door juist ook om te zien naar elkaar. Er is ruimte voor verschillende meningen wat leidt tot interessante én gezellige discussies. En daarnaast is het ook gewoon een leuke groep, waar je nieuwe mensen kunt leren kennen!

Wat betekent de christendemocratie voor jou?

Christendemocratie betekent voor mij het openstaan voor en omarmen van verschillende visies; een manier waarop iedereen gezien en gehoord wordt en we samen verder bouwen aan een beter en mooier Nederland.

Wie is je inspiratiebron?

Er is eigenlijk niet één specifieke bron waar ik mijn inspiratie uithaal. Maar ik leef wel in de overtuiging dat we heel veel van elkaar kunnen leren. De mensen uit mijn omgeving, maar ook bijvoorbeeld de mensen die ik ontmoet tijdens CDJA-meetings, beschikken elk over prachtige talenten waar we van kunnen leren en elkaar mee inspireren.

We zijn er allemaal mee eens dat we willen omzien naar onze ouderen, maar we moeten daar dan ook passende maatregelen voor nemen. – Suzanna Broekhuizen

Als je één onderwerp mocht agenderen op de politieke agenda: wat zou dat zijn en waarom?

Ouderenzorg is naar mijn idee een thema wat zeker niet vergeten mag worden. Ik heb mijn maatschappelijke stage gelopen in een verzorgingstehuis en vond het heel inspirerend om te zien hoe deze mensen leven in dankbaarheid. De mensen die daar nu zitten, zijn ook de mensen die de maatschappij zoals wij hem nu kennen, hebben opgebouwd. We zijn er allemaal mee eens dat we willen omzien naar onze ouderen, maar we moeten daar dan ook passende maatregelen voor nemen. Zo blijkt er uit een rapport van de SCP dat er naast een personeelstekort, ook een tekort is aan deskundigheid in de ouderenzorg. Tijd om ook daar te helpen dus!

Met welke slogan moet het CDA de verkiezingen van 2021 ingaan?

Samen kunnen we verder bouwen!

About The Author