Nieuws
jun 26

DE GEZICHTEN ACHTER HET CDJA: Sarah Alsalhawi

“Het CDA is niet alleen op de wereld voor de 3 B’s: boeren, bejaarden en belijdend christenen” – zo opende Pieter Heerma op de nieuwjaarsborrel van het CDJA in 2020. Deze uitspraak heeft gediend als inspiratie voor de online serie ‘De gezichten achter het CDJA’. Het CDJA is er voor iedereen die de christendemocratie een warm hart toedraagt. Met deze serie willen we laten zien dat het CDJA een actieve, diverse en gezellige club jongeren is. Met vandaag in de hoofdrol: Sarah Alsalhawi (23)

Ze is al jaren een bekend gezicht van het CDJA. Met haar oproep tot verbinding, inclusiviteit en respect voor elkaar voerde Sarah vorig jaar succesvol campagne voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland. Ook had ze de eer om het CDA-congres in 2019 te mogen openen. Ondertussen is ze ook bestuurslid bij CDJA Zuid-Holland en studeert ze rechten aan het HBO. Waarom koos Sarah voor het CDJA en wat betekent de christendemocratie voor haar?

Waarom heb je gekozen voor het CDJA?

Ik was opzoek naar een partij die geen onderscheid maakt tussen Nederlandse burgers en minderheden in ons land en dus geen bevolkingsgroepen uitsluit. Ik was 16 jaar toen ik lid werd van het CDA, en dan is het vanzelfsprekend om je ook aan te sluiten bij het CDJA.

Wat betekent de christendemocratie voor jou?

Christendemocratie betekent voor mij een zorgzame en harmonieuze samenleving.

“Begin dichtbij met het zorgen voor een ander”, zegt mijn moeder altijd. Kijk altijd eerst in jouw eigen familie- en vriendenkring of er iemand eenzaam, ziek of in moeilijkheden zit. Als we dat allemaal doen, dan zal de armoede en eenzaamheid niet toenemen, maar afnemen. Samen zorgen we niet alleen voor elkaar, maar denken we ook aan de dieren en onze natuur.

Christendemocratie betekent voor mij een harmonieuze samenleving waarbij iedereen er toe doet. Ik hecht veel waarde aan een samenleving waarin mensen zich bij elkaar betrokken voelen en niet als individuen los van elkaar leven; een samenleving waar geen ruimte is voor ongelijkheid, racisme en discriminatie maar die streeft naar het tonen van respect en waardering voor elkaar. Samen leveren wij allemaal een unieke bijdrage aan onze samenleving.

Er zijn te weinig banen en het ontbreekt aan waardering voor mbo’ers – Sarah Alsalhawi.


Wie is je inspiratiebron?

Mijn moeder. Zij heeft mij geleerd om sociaal te zijn, respect voor alle religies te tonen en je daar ook voor open te stellen. En uiteraard om geen onderscheid te maken tussen de mensen. Om haar woorden te citeren: “Wees bevriend met iedereen.” Zij heeft mij ook geleerd om logisch na te denken. Ik vertelde mijn moeder altijd over alle discussies die ik voerde over bijvoorbeeld het geloof of de Arabische cultuur. Het eerste wat ze dan zei is: “Gebruik even je verstand, denk na. Is het logisch wat je nu zegt?” Meestal kon ik mij er niet vanaf maken met een ja of nee. Ze heeft me heel veel levenswijsheid bijgebracht. Ik zie regelmatig mensen quotes uit bijvoorbeeld mijn campagne delen. Ik voel dan een soort trots. Want mijn moeders woorden worden gedeeld.

Als je één onderwerp mocht agenderen op de politieke agenda: wat zou dat zijn en waarom?

Het MBO. Er zijn te weinig banen en het ontbreekt wel eens aan waardering voor mbo’ers. En als die er wel is, dan is de aandacht vooral gericht op de praktische mbo’ers en niet voor de studenten of afgestudeerden van de economische/administratieve richtingen.

Zo kan ik nergens een baan met mijn mbo-diploma vinden, omdat er overal hbo-niveau wordt gevraagd. Natuurlijk ben ik gaan doorstuderen, maar zo vanzelfsprekend moet dat voor mbo4 studenten niet zijn. Er zijn mbo studenten die niet met een studieschuld opgescheept willen zitten of de stap naar het hbo te groot vinden. En dan zou je maar een opleiding hebben gevolgd waar op de arbeidsmarkt geen banen voor jou zijn, maar wel voor de hbo’ers met ongeveer dezelfde richting.

Met welke slogan moet het CDA de verkiezingen van 2021 ingaan?

Zij aan zij met elkaar.

About The Author