Nieuws
apr 17

DE GEZICHTEN ACHTER HET CDJA: Marieke Pronk

“Het CDA is niet alleen op de wereld voor de 3 B’s: boeren, bejaarden en belijdend christenen” – zo opende Pieter Heerma op de nieuwjaarsborrel van het CDJA in 2020. Deze uitspraak heeft gediend als inspiratie voor de online serie ‘De gezichten achter het CDJA’. Het CDJA is er voor iedereen die de christendemocratie een warm hart toedraagt. Met deze serie willen we laten zien dat het CDJA een actieve, diverse en gezellige club jongeren is. Met vandaag in de hoofdrol: Marieke Pronk (20)

Op je 17e lid worden van een politieke jongerenorganisatie? Dat kan. Marieke Pronk laat zien dat ook op hele jonge leeftijd politiek kan interesseren. Inmiddels is ze al bijna 3 jaar lid van het CDJA en volop actief. Als secretaris van het CDJA in Rotterdam organiseerde ze dit jaar de Nieuwjaarsborrel en als AB’er namens Zuid-Holland neemt ze deel aan het landelijk bestuur. Daarnaast volgt ze ook nog de studie International Business Administration aan de Erasmus Universiteit. Wat maakt dat Marieke zo actief is voor het CDJA. Wat zijn haar drijfveren?

Waarom heb je gekozen voor het CDJA?

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 voerde ik campagne met een gezellige, vrij jonge groep CDA’ers. Na deze toffe ervaring, wilde ik gaan kijken bij het CDJA. Ik ging naar het introductieweekend, waar ik meer over het CDJA leerde. Dat was het moment dat ik dacht: hier wil ik deel van uitmaken en actief worden. Waarom? De ongedwongen, doelgerichte sfeer sprak mij aan en ook kon ik mij goed vinden in de standpunten van het CDJA.

Wat betekent de christendemocratie voor jou?

Christendemocratie betekent voor mij dat je respect en waardering hebt voor anderen, maar ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw succes en geluk. Hiervoor moet je (soms) hard werken.

Wie is je inspiratiebron?

Elske Doets [eigenaar en directeur van Doets Reizen; Zakenvrouw van het jaar 2017, red]. Zij is een echte aanpakker en zakenvrouw, maar wel op een empathische manier. Als zij ergens een goed gevoel over heeft, doet ze datgene. Dat bewonder ik. 

De huidige situatie in de huizenmarkt slaat door en daar is hulp van de overheid bij nodig– Marieke Pronk.

Als je één onderwerp mocht agenderen op de politieke agenda: wat zou dat zijn en waarom?

Wat mij betreft mag de bewoningsplicht voor huizen/stadspanden hoog op de agenda. Op dit moment zie je dat veel huizen worden opgekocht door beleggers, die deze dan verhuren voor te hoge, onbetaalbare prijzen. Hierdoor zijn er minder betaalbare studenten- en starterswoningen op de markt aanwezig. De huidige situatie in de huizenmarkt slaat echt door en daar is hulp van de overheid bij nodig.

Met welke slogan moet het CDA de verkiezingen van 2021 ingaan?

Samen maken wij Nederland weer een land van zij aan zij!

About The Author