Nieuws
jul 03

DE GEZICHTEN ACHTER HET CDJA: Jitse Maas

“Het CDA is niet alleen op de wereld voor de 3 B’s: boeren, bejaarden en belijdend christenen” – zo opende Pieter Heerma op de nieuwjaarsborrel van het CDJA in 2020. Deze uitspraak heeft gediend als inspiratie voor de online serie ‘De gezichten achter het CDJA’. Het CDJA is er voor iedereen die de christendemocratie een warm hart toedraagt. Met deze serie willen we laten zien dat het CDJA een actieve, diverse en gezellige club jongeren is. Met vandaag in de hoofdrol: Jitse Maas (17)

Nog maar een paar maanden lid, en nu al is Jitse Maas uit Elburg penningmeester bij CDJA IJsseldelta. Het laat zien dat de vereniging leeft en er altijd plaats is voor nieuw jong talent. Volgend jaar gaat Jitse naar 6 VWO. Daarnaast is hij actief bij de lokale muziekvereniging en zit hij in het bestuur van de debatclub op school. Geen wonder dat het hem weinig moeite kost om duidelijk onder woorden te brengen welke koers het CDA de komende jaren moet varen in de strijd tegen polarisatie. En als klapper op de vuurpijl geeft hij daarbij ook nog gratis stemadvies voor de lijsttrekkersverkiezing van komende week.

Waarom heb je gekozen voor het CDJA?

Leuk dat ik ben gevraagd voor deze serie! Ik ben tenslotte tóch belijdend christen en kom uit een agrarische omgeving. Gelukkig voldoe ik niet aan de laatste B… 😉

Het leuke aan het CDJA is dat onze politieke jongerenorganisatie veel breder is dan die drie doelgroepen en dat biedt ruimte voor discussie. Het is geweldig om met elkaar te werken aan een verbindende factor in de maatschappij, daar komt nog bij dat je vrienden maakt door het hele land! Verder is het CDJA by far de meest actieve PJO van Nederland: met elke week meerdere (online) activiteiten, gezellige appgroepen én spetterende congressen. Als dat geen ‘Party and Politics’ is…

Wat betekent de christendemocratie voor jou?

Ik ben ervan overtuigd dat Nederland een visie gebaseerd op christendemocratische waarden nodig heeft; omzien naar de problemen in de maatschappij, niet langs de zijlijn blijven schreeuwen maar verantwoordelijkheid nemen én optimistisch maar realistisch blijven over Nederland. Het is tekenend om te zien hoeveel waardering de lokale CDA-afdeling krijgt voor het zoeken naar verbinding in de afgelopen weken vol scherpe debatten…  Verder is het CDA een echte middenpartij! Geen grijze muis maar een partij die vanuit christendemocratische waarden kijkt naar waar de problemen zitten en wat het beste is voor Nederland. Ook spreekt het volkspartij-zijn mij aan. Kritisch politiek bedrijven maar samen tot oplossingen komen.  Dát betekent christendemocratie voor mij.

De kloof tussen burgers en de politiek wordt alsmaar groter. Die groeiende polarisatie baart mij zorgen – Jitse Maas.

Wie is je inspiratiebron?

Mijn inspiratiebronnen zijn de Haringverkoper op het kruispunt in Elburg, (de gemeente waar ik woon), de bevlogen countertenor die vol passie Bachs ‘Erbarme dich’ zingt, een docent die zich extra inzet om alle leerlingen te laten overgaan. Kortom: hele gewone mensen die zich keihard inzetten voor een betere en mooiere samenleving. Ik kijk ook naar de andere kant; mensen die ondanks hun inzet nauwelijks rond kunnen komen of jongeren die eenzaam zijn. De politiek heeft als belangrijkste taak om hen te helpen! Gelukkig is het CDA dé partij die die twee kanten laat samenkomen! Kijk bijvoorbeeld naar de rol van Pieter Omtzigt in de toeslagenaffaire van de Belastingdienst.

Als je één onderwerp mocht agenderen op de politieke agenda: wat zou dat zijn en waarom?

De opkomst van de PVV en FvD, protesten van mensen die zwelgen in (corona) wetgeving en de discussie omtrent de steun voor zuidelijke EU-staten laten één ding zien: de kloof tussen burgers en de politiek wordt alsmaar groter. Die groeiende polarisatie baart mij zorgen. Ten tijde van Covid-19 worden die tegenstellingen misschien nog wel duidelijker en dat is begrijpelijk. Men moet daar wat mee in Den Haag. Het CDA laat haar gezicht zien als het gaat om deze kwesties. Ze zal dat ook moeten blijven doen, want het populisme zal nooit de oplossing zijn voor problemen!

Met welke slogan moet het CDA de verkiezingen van 2021 ingaan?

‘Zij aan zij mét Omtzigt!’

About The Author