Nieuws
sep 10

Christelijk-politieke leeskring CDJA en CU

Vanaf oktober dit jaar gaat een nieuw initiatief van start: een gezamenlijke leeskring van CDJA en PerspectieF over de christelijke politieke traditie. Zowel het CDA als de ChristenUnie hebben een rijke traditie van christelijke denkers die de moeite waard is om te bestuderen. In deze leeskring krijg je de kans om samen met anderen ingeleid te worden in deze traditie. 

In het seizoen 2019-2020 zullen we 6 avonden houden. De nadruk tijdens de avonden ligt op het verstaan van de denkers en het relateren van hun denken aan ons huidige politieke optreden. We doen dit aan de hand van klassieke denkers die een diepgaande invloed op onze traditie hebben achterlaten.  Denk bijvoorbeeld aan Groen van Prinsterer en Kuyper, maar ook Ratzinger (Benedictus XVI). Elke avond wordt ingeleid door een spreker die ons helpt om het denken van de auteur beter te begrijpen. Er is veel ruimte voor interactie en discussie. Op het eind van de leeskring schrijf je een essay waarin je de kans krijgt om te reflecteren op de stof en jouw mening te geven.

De avonden vinden plaats op het partijbureau van de CU en het CDA (resp. in Amersfoort en Den Haag). Vooraf bestaat de mogelijkheid om samen te eten (18:30) waarna om 20:00 het programma van start gaat. De avond duurt tot 22:00. Als je je aanmeldt, verwachten we ook dat je alle avonden aanwezig zult zijn. Het is belangrijk dat je vooraf het boek aanschaft en leest. Vele boeken zijn tweedehands beschikbaar. 

Interesse? 

Vanwege de vele aanmeldingen vragen we een kleine bijdrage. Ook als je die geen lid bent van het CDJA of de  ChristenUnie-jongeren, maar je wilt verdiepen in de christelijk-politieke traditie ben je welkom. Aanmelding kan door middel van volgend formulier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfb4VIisr4J6V1FsEEdn16aghnsy99JnK-6SDs9i-ow4C3-ZQ/viewform. De deadline voor opgave is vrijdag 20 september 2019

We proberen een gelijk deelnemersaantal van PerspectieF en CDJA na te streven. 

Programma:

  • Dinsdag 15 oktober – Groen van Prinsterer, Ongeloof en Revolutie, met dr. Wouter Beekers. Partijbureau CU.
  • Maandag 2 december – Kuyper, Ons Programma (selectie), met Prof. dr. George Harinck. Partijbureau CDA.
  • Maandag 20 januari – Aalders, Theocratie of ideologie, spreker wordt later bekendgemaakt. Partijbureau CDA.
  • Maandag 30 maart – Spruyt, Sociale nood en christelijk geloof, met dr. Bart Jan Spruyt. Partijbureau CDA.
  • Maandag 8 juni – Ratzinger, Waarden in tijden van ommekeer, met dr. Matthijs van Ittersum. Partijbureau CU.
  • Maandag 6 juli – Weiler, Een christelijk Europa, met drs. Pieter Jan Dijkman. Partijbureau CDA.

About The Author