Nieuws
feb 18

CDJA Brabant: “Kans voor polderend CDA”

Op 18 februari publiceerde het CDJA Brabant dit opiniestuk in het Eindhovens Dagblad: 

‘Ik ben zeker blij met deze ontwikkeling. Het CDA is op de goede weg in Brabant. De partij laat zien dat het, nadat het uit de vorige coalitie stapte, nu de verantwoordelijkheid neemt om Brabant uit de bestuurscrisis te loodsen.’ Viktor van ’t Klooster, voorzitter van de Brabantse afdeling van het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA draait er niet omheen. ‘Natuurlijk weet ik dat het in Den Haag veel discussie oplevert, maar ik ben erg blij dat ze ook daar inzien dat hier echt om een Brabantse aangelegenheid gaat’.   

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Brabantse coalitieonderhandelingen al een tijdje in de belangstelling staan. Op 7 februari 2020 beschreef het Eindhovens Dagblad het CDA als ‘de grote winnaar van de rituele dans’ rond het Brabantse provinciebestuur. Uit de reacties die dit opriep blijkt dat de potentiële samenwerking met Forum gevoelig ligt. Waar de één een rechtse coalitie als meest democratische optie ziet, vinden anderen dat het CDA hiermee zijn geloofwaardigheid verliest. Hielke Onnink, landelijk voorzitter van de jongerenpartij maakte in een eerder interview al duidelijk dat het echt om een Brabantse keuze moet gaan. Als Brabantse afdeling delen wij deze mening en geven wij graag een toelichting.

Na de verkiezingsuitslag werd duidelijk dat VVD, FVD en CDA de grootste partijen van Brabant werden. Bij de toenmalige coalitieonderhandelingen bleek de, door het BD betitelde ‘tweede-keus-coalitie’, een combinatie van GL, D66, PVDA, CDA & VVD de enige mogelijkheid. Dit was voor de verkiezingen niet de favoriete keuze van het CDA, maar zij kiest er altijd voor om te polderen. Die keuze maakte deze coalitie mogelijk, maar beëindigde hem uiteindelijk ook. Na de val van de coalitie zit het CDA weer in de enige potentiële coalitie. Vasthouden aan haar idealen poldert het CDA wederom. 

Dat het CDA bereid is om gesprekken te voeren met FVD is niet nieuw. In Limburg wordt er samengewerkt in een extra parlementair college, maar ook in Zuid-Holland lag er een principeakkoord en zijn er in andere provincies gesprekken door het CDA met de FVD gevoerd. Het feit dat deze coalitievorming nu zoveel landelijke aandacht krijgt heeft niks te maken met de toekomst van Brabant, maar alles met de landelijke verkiezingen in 2021.

Vanuit onze kernwaarden is het zeker verdedigbaar dat het CDA gesprekken voert met het FVD. Het CDA sluit namelijk geen mensen uit. Wij stellen wel grenzen aan bepaalde ideeën en eisen een verantwoordelijke houding van coalitiepartners. Wanneer een partij, zoals bij de gedoogcoalitie uit 2012, geen moeilijke keuzes kan maken dan is zij bij voorbaat ongeschikt als coalitiepartij. 

Een tweede beginsel dat meespeelt is soevereiniteit in eigen kring. Wij erkennen dat iedere kring zijn eigen onafhankelijke gezag heeft.  Het CDA werkt samen met de Brabantse FVD fractie. Die zal zij moeten wegen. Daarbij zijn niet de landelijke thema’s, maar de provinciale kerntaken het uitgangspunt. Met deze mogelijke samenwerking legitimeer je niet de verwerpelijke tweets, flirts met Rusland en boreale borrelpraat van landelijk partijleider Thierry Baudet.  Het CDA wil bereidwilligheid tonen om verantwoordelijkheid te dragen. Dat kenmerkt het CDA als middenpartij.

Moet het CDA dus willen samenwerken met FVD in Brabant? Namens de Brabantse CDA-jongeren luidt ons antwoord eensgezind ja! Op belangrijke thema’s zien wij kansen om ons verkiezingsprogramma te verwezenlijken en dat is uiteindelijk waarom men voor het CDA kiest. In deze coalitie kan het CDA solidair zijn met welwillende boeren en familiebedrijven, zorgen voor een veiliger Brabant met minder drugscriminaliteit, kiezen voor een eerlijke economie met een sterk MKB én de Brabantse steden & dorpen leefbaar houden. In het belang van een stabiel Brabant en de rol van het CDA als enige middenpartij in Nederland verdient de Brabantse fractie alle steun in deze zet.

Deze tekst verkondigt de mening van het CDJA Brabant.

About The Author